Videolla prosessikehityksen konsultti Veli-Pekka Mustonen (Solidabis Oy) käy läpi, mitä sääntöautomaatio on, millaisia etuja se tarjoaa organisaatioille ja millaisissa tilanteissa sen käyttöönottoa kannattaa harkita.
Lisäksi videolla (kohdasta 6:42 alkaen) Veli-Pekka demoaa, kuinka sääntömoottori käytännössä toimii ja kuinka esimerkiksi sääntöjen muokkaus työkalussa tapahtuu.
Videon demossa käytetään ODM-sääntöautomaatioalustaa (IBM Operational Decision Management), mutta samat lainalaisuudet pätevät muissakin sääntöautomaatiotyökaluissa.
Kokosimme videon pääpointit alas myös tekstimuotoon, mikäli se on sinulle luontevampi tapa tutustua aiheeseen. Demo-osio kannattaa kuitenkin katsoa videolta, sillä käyttöliittymän näkeminen on olennainen osa demoa.
Mitä sääntöautomaatio on?
Monimutkaisten päätösten tekeminen sekä reaaliajassa että oikeassa asiayhteydessä on nykypäivänä monelle yritykselle välttämätöntä – useinkaan ihmisten ei kuitenkaan ole mahdollista toteuttaa sitä, ainakaan nopealla aikataululla. Sääntöautomaatio auttaa tässä. Se on digitaalinen päätöksentekoalusta, joka kykenee ymmärtämään, arvioimaan ja hoitamaan päätöksentekotilanteita itsenäisesti. Tietenkään kaikkea päätöksentekoa ei ole järkevää tai edes mahdollista automatisoida kokonaan, joten myös ihmisten apua tarvitaan vielä.
Päätöksentekoautomaatio voi joko hoitaa päätöksenteon kokonaan, tai toimia hyvänä työkaverina ihmisen päätöksenteolle vaikeissa päätöksentekotilanteissa.
Sääntöautomaatio siis auttaa päätöksenteossa, mikä on oleellista, jotta yritykset pysyvät kilpailukykyisinä ja pystyvät vastaamaan asiakkaiden ja viranomaisten jatkuvasti kasvaviin odotuksiin.
Sääntöautomaation hyödyt
Sääntöautomaatiossa puhutaan usein päätöksentekoalustoista eli sääntömoottoreista. Päätöksentekoalustan tarkoitus on auttaa sääntöjen noudattamisessa ja päätöksenteossa. Se on integroitavissa muihin organisaation IT-järjestelmiin. Esimerkiksi jos toiminnanohjausjärjestelmänä on SAP, ja prosessissa tulee tilanne, jossa täytyy noudattaa jotain liiketoiminnan sääntöjä, voi SAP lähettää viestin sääntöautomaatioalustalle ja pyytää päätöstä tietyillä parametreilla. Tällöin sääntöautomaatioalusta hoitaa päätöksenteon ja tieto välittyy suoraan takaisin SAP:iin. Kätevää, eikö?
Erityisen hyödyllistä on, että sääntöautomaation avulla voidaan keskittää koko organisaation säännöstöt yhteen paikkaan. Säännöstöjä ei siis tarvitse enää ylläpitää muissa järjestelmissä, työohjeissa, Excel-listoissa tai pahimmassa tapauksessa ihmisten muistissa. Säännöt saadaan keskitetysti yhteen paikkaan, jossa niitä voidaan hallita.
Keskitetyn hallinnan lisäksi sääntöautomaatio tarjoaa myös muita merkittäviä hyötyjä, kuten:
- Virheiden väheneminen
- Tulkinnanvaraisuuden väheneminen
- Asiakkaiden kokeman palvelun laadun tasavertaistuminen
- Ketterä muokkaus – sääntöautomaatio mahdollistaa liiketoiminnan muokata, testata ja simuloida itse nopeasti säännöstöjä. Näin vastuu ja tekeminen siirtyy sinne missä omistajuuskin, eikä sääntöjen muokkauksesta tarvitse tehdä kankeaa IT-projektia, jossa koodia analysoidaan ja muokataan ja testaaminen on kömpelömpää. Näin siis, mikäli aiemmin on ollut kovakoodattu järjestelmä käytössä.
Sääntöautomaatioalustat eli sääntömoottorit – mitä sääntömoottorit tarjoavat?
- Tehokas päätöksenteon mallintaminen, usein koodittomassa tai low code -ympäristössä, mikä mahdollistaa intuitiivisen päätöksenteon logiikan ilmaisun. Auttaa liiketoimintaa päivittämään säännöstöt itse.
- Läpinäkyvyyden päätöksentekoon ja siihen liittyvään dataan sekä sääntöjen noudattamiseen – miten päätöksiä on oikeasti tehty ja mitkä ovat olleet lopputulokset. Tämä tieto on erityisen kallisarvoista toiminnan kehittämisessä.
- Sisäänrakennetut testaus- ja simulointimahdollisuudet. Nopea ja helppo testaaminen ja simulointi auttavat välttämään ja tunnistamaan mahdolliset virheet ennen kuin ne tapahtuvat. Testaus on sääntömoottoreissa jo melko normi, mutta sen lisäksi päätöksentekoalustaa valitessa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, tarjoaako se simulointimahdollisuuden.
- Roolipohjainen pääsynhallinta, jonka avulla voidaan määrittää, ketkä pääsevät näkemään tai päivittämään mitäkin säännöstöjä.
- Hallintoprosessi, joka versioi kaikki muutokset säilyttäen niistä täyden tarkistusketjun. Tässä kannattaa huomioida, että siihen liittyen on olemassa kaksi tarvetta: käyttäjien tekemien sääntöjen versiointi ja IT-prosesseihin integroituminen.
- Mahdollisuus valita käyttöönoton muoto (On Prem – SaaS, tai jotain siltä väliltä). Käyttöönoton paras muoto riippuu ihan organisaation omasta mallista.
Mistä tiedän, tarvitseeko juuri meidän yrityksemme sääntöautomaatiota?
Jos olet epävarma siitä, että hyötyisikö teidän yrityksenne sääntöautomaatiosta, ensimmäisenä kannattaa tarkastella seuraavaa kolmea kysymystä:
- Hallinnoivatko käyttäjäsi päätöksentekoa?
- Muuttuvatko organisaatiosi toimintaa ohjaavat sisäiset tai ulkoiset säännökset usein
- Täytyykö päätöksiä tehtäessä ottaa huomioon useita erilaisia vaikuttavia tekijöitä?
Jos vastaat yhteen tai useampaan kysymykseen kyllä, kannattaa sääntöautomaatiota harkita. Hieman kattavammin käsittelemme tätäkin aihetta toisessa sääntömoottoria koskevassa artikkelissamme.
Sääntöautomaatio Demo – säännön luomisesta tuotantoon
Viimeisenä muttei suinkaan vähäisimpänä videolla päästään sääntöautomaation demon kimppuun – eli katsomaan käytännössä, miten sääntöautomaatioalusta toimii. Videolla Veli-Pekka esittelee sääntöautomaatioalustan yleisesti sekä näyttää, miten säännöstöjä luodaan, muokataan, testataan ja viedään tuotantoon. Tässä vaiheessa video kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, eli ainakin tämä pätkä kannattaa tsekata suoraan videolta!
Demo on tehty IBM:n sääntöautomaatioteknologialla, mutta samat lainalaisuudet pätevät myös muihin vastaaviin alustoihin.
Jos kaipaat apua esimerkiksi yrityksesi prosessi- tai automaatiopulmiin tai sinulle jäi jotain kysyttävää videosta, voit olla yhteydessä suoraan prosessikehitystiimimme vetäjään Outi Mattilaan (outi.mattila@solidabis.com / +358 40 900 2802).
Saman katon alta löydät prosessikehityspalveluiden lisäksi myös ohjelmistokehityksen ja designin osaajat.
Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä:
- IBM:n tarjoama ilmainen 30 päivän kokeilujakso ODM-sääntöautomaatioalustaan (Operational Decision Manager)
-Asiantuntija-artikkeleita:
- Sääntöautomaatio – Parempaa päätöksentekoa, parempaa bisnestä
- Blueworks Live demo (video)
- Prosessimoottori ohjaa yrityksesi parempiin tuloksiin
Veli-Pekka, eli tuttavallisemmin Vepe, on toiminut pitkään prosessikehityksen konsulttina. Julkiselta sektorilta Vepellä on kokemusta terveydenhuoltopuolelta ja yksityiseltä sektorilta teollisuudesta, vakuutusalalta sekä datakeskusliiketoiminnasta. Vepessä tiivistyy halu ratkoa asiakkaan ongelmia, tehdä asioita pragmaattisesti, ja ennen kaikkea – saada prosessit toimimaan sujuvasti.